Αρχική » , , , » Μαγειρικές εκπομπές στην Ελλάδα.Για γέλια και για (πολλά κλάματα).

Μαγειρικές εκπομπές στην Ελλάδα.Για γέλια και για (πολλά κλάματα).






Ενώ στην Ελλαδάρα του μνημονίου υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε,άνθρωποι που τρέφονται με τα συσσίτια της εκκλησίας, οι περισσότεροι αγοράζουν απο Lidl γιατι δεν έχουν λεφτά να πάνε σε κανονικό σούπερμάρκετ η Ελληνική τηλεόραση έκρινε σκόπιμο οτι ήρθε ο καιρός να φτιάξουν και άλλες Βέφφες με όμως πιο "ευρωπαϊκές" εσσανς. Γεμίσαμε λοιπόν μαγειρικές εκπομπές και όποτε ανοίξεις τον τηλεοπτικό σου δέκτη (για να συνδέσεις το HDMI να δεις Game of thrones σαν άνθρωπος) ΤΣΟΥΠ θα πέσεις σε μια απο τις παρακάτω:






Chef στον αέρα (με την Ελένη Ψυχούλη,το γνωστό και ως mouth of sauron).



Η Ελένη Ψυχούλη παρουσιάζει μια εκπομπή μαγειρικής εδω και κάμποσα χρόνια, συνδυάζοντας παραδοσιακές συνταγές όπως τραχανά με γίδα σβησμένο σε ξυδόκρασο του παππού με μια τρομακτική έκφραση στο πρόσωπο.Οχι τρομακτική με την καλή έννοια αλλά με την έννοια "εχω μέσα στο δάσος μια καλύβα φτιαγμένη απο ζαχαρωτά,ελάτε παιδιά να δοκιμάσετε".Όταν χαμογελάει αισθάνομαι σαν τον Πίπιν έξω απο την Μόρντορ την στιγμή που βγήκε το mouth of sauron να διαπραγματευτεί.Όταν δεν τρομάζει οτιδήποτε ζωντανό ή νεκροζώντανο,απολαμβάνει "μίνι" οργασμούς (μίνι οργασμούς πέντε δευτερολέπτων) όποτε δοκιμάζει κάποιο απο τα φαγητά που ετοιμάζουν οι καλεσμένοι σεφ.
Εκτός του οτι δεν μου αρέσει να βλέπω σειρές τρόμου,βρίσκω την συγκεκριμένη σειρά κάπως ψεύτικη.Αρχικά γιατί τα περισσότερα φαγητά που ετοιμάζει θέλουν τουλάχιστον δυο ώρες ετοιμασίας και το κόστος των υλικών για ένα τέτοιο γεύμα είναι κοντά στα 25 ευρώ.Η διαφήμιση των προϊόντων είναι ενοχλητική αφού ακόμα και για τον κόφτη αυγών δεν έχουν βγάλει την ετικέτα απο πάνω.Θα προτιμούσα να έβλεπα μια εκπομπή με την Ελένη γύρω απο μια χύτρα να ετοιμάζει κανένα μαγικό φίλτρο.True Story.




Γεύσεις στην Φύση (Βαγγέλης Δρίσκας ή ο παχύσαρκος σκίουρος).


Η εξέλιξη μερικές φορές εχει μια αίσθηση του χιούμορ.Μπορεί η διασταύρωση δυο homo sapiens να δημιουργήσει ενα homo sappiens,αλλά που και που τα χαρακτηριστικά του απογόνου θυμίζουν περισσότερο κάτι απο το γένος Sciurus.Όσες φορές εχω δεί αυτην την εκπομπή,σκέφτομαι τον εν λόγω σεφ να αποθηκεύει οτι μαγειρεύει στην κουφάλα απο μια μεγάλη βελανιδιά (πολύ μεγάλη βελανιδιά).Αν και μαγειρεύει στην φύση,ο ίδιος αν απελευθερωθεί στην φύση θα προκαλέσει μια περιβαλλοντική καταστροφή αν αναλογιστούμε τις διατροφικές του συνήθειες.Το μόνιμο χαμόγελο του θυμίζει σκίουρο που μόλις έχει ξελαφρώσει απο μια έντονη εντερική εκκένωση λόγω των τριών κιλών βελανιδιών με σως μουστάρδας που έφαγε το προηγούμενο βράδυ.
Αρχικά όποιος δοκιμάσει τις συνταγές του,καλό είναι να ψάξει το τηλέφωνο εκείνου του συμμαθητή του που έγινε καρδιολόγος.Ολες οι συνταγές έχουν τόσες θερμίδες που θα μπορούσαν να ταϊσουν τριάντα παιδάκια στην Αφρική για δυο χρόνια.Βέβαια για τον Βαγγέλη που πέφτει σε χειμερία νάρκη κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.Ενοχλητικό επίσης είναι η διαφήμιση όλων των σως που φτιάχνει μόνος του λες και οι τηλεθεατές είναι τόσο ανίκανοι για να ανακατέψουν μουστάρδα με μέλι (τώρα που το σκέφτομαι ξέρω κάτι τέτοιους ανίκανους).Σας προτείνω να δοκιμάσετε τις συνταγές του εαν θέλετε να σκοτώσετε κανένα γέρο  συγγενή σας ή θέλετε να ξοδεύετε μια περιουσία για να έτοιμο αυγολέμονο.

Γλυκές Αλχημείες (Στέλιος Παρλιάρος ή Hannibal Lecter)



Για κάποιον λόγο πιστεύω οτι κανένας απο αυτούς που καλεί ο Παρλιάρος στις εκπομπές του δεν φεύγει ζωντανός.Αφού φύγουν τα συνεργεία του Σκαϊ τους σκοτώνει και διακριτικά πετάει τα πτώματα τους στον κήπο του για λίπασμα.Αρκεί να παρατηρήσετε το βλέμμα του όταν κάποιος απο τους καλεσμένους τοποθετήσει σε λάθος θέση το μίξερ.Συν τοις άλλοις ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνει τα γλυκά είναι υπέροχα ψυχαναγκαστικός, ρίχνοντας μπηχτές σε όποιον δεν μπορεί να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις του.Λίγο πριν τελειώσει η εκπομπή,ο Παρλιάρος στήνει με τέτοιο τρόπο τις τούρτες του σαν δόλωμα για όποιον τολμήσει να τις ακουμπήσει.
Είναι ίσως η μοναδική εκπομπή που ευχαριστιέμαι να βλέπω γιατί ο Παρλιάρος ξέρει πραγματικά ζαχαροπλαστική.Την στιγμή που στην Ελλάδα ο κόσμος τρώει ακόμα πάστα ποντικάκι,διαβάζει τις συνταγές τις βέφφας για μουστοκούλουρα και βάζει ΖΑΧΑΡΗ στην σαντιγί, ο Παρλιάρος είναι σαν ενας μοναχικός ζαχαροπλαστης καβαλάρης που προτείνει πως θα έπρεπε να τρώμε τα γλυκά.Βέβαια ο ίδιος δεν κάνει την ζαχαροπλαστική πιο εύκολη αφού κάθε συνταγή του έχει περισσότερα βήματα και απο μια εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.Έτσι μπορεί η Black forest που ετοίμασε να είναι ενα θαύμα αλλά αυτή που θα ετοιμάσετε εσείς να είναι ψιλομέτρια γιατί ο Στελούκος να μην σας έχει αποσαφηνίσει πως ακριβώς φτιάχνετε το παντεσπάνι.Έτσι αναγκάζεστε να χρυσοπληρώσετε τα γλυκά που φτιάχνει ο ίδιος σε κάποιο απο τα ζαχαροπλαστεία του.

Μαγειρεύοντας οικονομικά (Βησσαρίων Παρθένης ή Jabba the Hut)


Αν αυτή η εκπομπή ήταν μια παρωδία για τις υπόλοιπες μαγειρικές εκπομπές ή για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα τότε θα ήταν πολυ πετυχημένη.Δυστυχώς όμως ο Βησσαρίων δεν αστειεύεται.Οι συνταγές του είναι ένα μνημόνιο κουζίνας,όπου ο ίδιος σαν Μέρκελ κάνει περικοπές σε διάφορα πράγματα προκειμένου να κάνει "οικονομία".Επιπλέον η εμφάνιση του δεν πείθει για κάποιον που μαγειρεύει οικονομικά θυμίζοντας πολυ έντονα τον Jabba the Hut, την στιγμή που παγιδεύει τον Skywalker.Κάποια στιγμή έκανα ένα πρόχειρο υπολογισμό απο τα υλικά που έχει πάνω στον δίσκο και οτι αυτά ως δια μαγείας πάντα είναι γεμάτα λες και δεν εχουν χρησιμοποιηθεί ξανά.Για παράδειγμα ειδικό βαλσάμικο,δυο διαφορετικα βούτυρα,κρασί,τριμμένη φλούδα αβοκάντο και οτι άλλο μπορείς να φανταστείς.Η διαρκής προμήθεια τέτοιων υλικών δεν είναι τελικά τοσο φτηνή.
Η εκπομπή αυτή είναι καλή για αυτούς που θέλουν να νομίζουν οτι μαγειρεύουν οικονομικά,πίστευαν οτι η ΝΔ/ΠΑΣΟΚΑΡΑ εφαρμόζει το μνημόνιο για το καλό μας και αποκηρύσσουν την βιά απο όπου και εαν προέρχεται.Κοινώς τον μέσο Ελληνάρα .Αμα θέλεις να κάνεις οικονομία για να μαγειρεύεις,τρώγε όσπρια 4 φορές την εβδομάδα και 3 φορές την εβδομάδα κρέας.Θα έχεις περισσότερο χρόνο να σκεφτείς οτι κάποιοι σε αναγκάζουν να τρέφεσαι λιγότερο επειδή σου έχουν κόψει τα μισά λεφτά και μάντεψε,να κάνεις κάτι για αυτο.

Κάτι ψήνεται (στους Λούμπεν)

Μια εκπομπή στον Alpha  η οποία  είναι κολλημένη στις αρχές της δεκαετίας του 2000,την εποχή που μεσουρανούσαν τα Bar,Big Brother  κλπ. Η θεαματικότητα αυτής της σειράς  πρέπει να είναι πολύ κοντά στο μηδέν αφού πρώτον κανείς δεν βλέπει Alpha παρά μόνο όταν   παίζει ο αρχιλαϊκιστής ο Λαζόπουλος και δεύτερον κανείς δεν ενδιαφέρεται για το πως ο Σάκης ο κάγκουρας  μαγειρεύει (εκτός απο τον ίδιο τον Σάκη).

Το όλο concept της εκπομπής είναι να βγάλεις τον απλό κόσμο στην φόρα για να δείξει τις μαγειρικές του ικανότητες.Κανένα πρόβλημα σε αυτό. Ο Σάκης ο κάγκουρας λοιπόν,φέρνει σπίτι του τέσσερις άγνωστους τύπους  και τους τραπεζώνει. Το  μοναδικό στην υπόθεση είναι οτι αυτοί οι άγνωστοι τύποι περιεργάζονται το σπίτι του σαν διαρρήκτες,ανοίγουν ντουλάπες, κομοδίνα και γενικώς είναι  τέρμα αδιάκριτοι.

Αυτό που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι οτι η πλειοψηφία των σπιτιών είναι χώροι όπου το μικροαστό kitch  είναι διάχυτο.

 Αν ο Σάκης ο κάγκουρας ειναι παντρεμένος έχει δέκα φωτογραφίες σε ασημί με faux διαμαντάκια σε ένα πολύ κεντρικό σημείο του σπιτιού όπως περίπου στα σπίτια των θειάδων μας έχουν μια γωνιά για όλους τους συγγενείς που έχουν πεθάνει.  Επίσης  έχει μια εικόνα της Παναγίας σε περίοπτη θέση ή εκείνες τις κλασσικές γωνιές που έχουν το καντήλι,πέντε εικόνες άγνωστων αγίων και όλα τα σύνεργα για ενα γρήγορο θυμιατίρι. 

Αν ο Σάκης είναι τραντίσιοναλ τύπος (δηλαδή βλαχαδερό ολκής),το σπίτι του έχει όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ όπως νεροκολοκύθες,χαϊμαλιά με κόμπους απο καραβόσκοινο, τσαγιέρες που έχουν υποστεί οξείδωση τεσσάρων δεκαετιών και εκείνες τις άβολες πολυθρονοκαρέκλες που βρίσκεις στα χωριά. 

Αν ο Σάκης είναι εργένης έχει ενα σαλόνι απο φτηνό καναπέ δερματίνης ακριβώς μπροστά απο τηλεόραση 3000 ιντσών με playstation 3 και PES. Στο σπίτι του υπάρχει ενας αλκοολικός μινιμαλισμός δηλαδή η ανυπαρξία οποιουδήποτε εύθραυστου αντικειμένου λόγω των συνεχόμενων  μεθυσιών που έχει κάνει με τους φίλους του. Στο υπνοδωμάτιο υπάρχουν λίγες φωτογραφίες όπου ο Σάκης ποζάρει σε σκυλάδικο με το είδος του κουστουμιού που αγοράζεις απο  συνοικιακό κατάστημα με στοκ απο την μεταπολίτευση.






Αν ο Σάκης είναι γυναίκα  (δηλαδή Σακίρα) το kitch αποκτά μια jumbo-κακό IKEA χροιά. Ή θα είναι απο αυτές που συσσωρεύουν εν έτει 2015 αρκουδάκια πάνω στο κρεββάτι τους ή θα είναι απο αυτές που έχουν γεμίσει αφιερώσεις  με κραγιόν τον τεράστιο καθρέφτη του δωματίου της.Απαραίτητη  η κακή χρήση του Ροζ σε διακοσμητικά αντικείμενα, ο τοίχος είτε εχει φωτογραφίες απο Σουπερ Κατερίνα/έξοδο με τις φίλες  είτε αυτά τα αυτοκόλλητα τοίχου που απο απόσταση μοιάζουν με  σατανιστικά σύμβολα.

Συνήθως οι εκπομπές μαγειρικής έχουν ως σκοπό να σου μάθουν συνταγές τις οποίες θα μπορείς να εκτελείς και σπίτι σου. Αυτή η σειρά ωστόσο εστιάζει στους καλεσμένους οι οποίοι σαν μια ορδή Ορκ (ιδε φωτό) που έχουν να τραφούν δέκα μέρες,εφορμούν στο σπίτι για να ντερλικώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Ελάχιστη είναι η τηλεοπτική κάλυψη του μάγειρα Σάκη ή Σακίρα που μαγειρεύει,κυρίως γιατί δεν υπάρχει προώθηση συγκεκριμένων  προϊόντων. Μια μέρα με τρόμο παρατήρησα μια Σακίρα να βάζει στο φαγητό της "φυτίνη". Για όσους αδαείς δεν θυμούνται τι είναι φυτίνη ορίστε μια φωτό:



                                       
Για όσους δεν έχουν δοκιμάσει "Φυτίνη" ,η γεύση είναι κάτι μεταξύ ελαιόλαδου, πλαστικού απο ελληνική βιομηχανία (ΕΛΟΠΛΑΣΤ) και βουτύρου. Συνήθως την χρησιμοποιούσαν οι θείες,γιαγιάδες που είχαν ζήσει την κατοχή οπότε όσο περισσότερες θερμίδες και λιπαρά είχε ενα φαγητό τόσο το καλύτερο.






 Πυροβολημένος Μάγειρας ( Happy Cook )





Ήταν λοιπόν  οι εποχές μετά το 90 που η τηλεόραση στην Ελλάδα άρχισε να φιλοξενεί ένα σωρό ατάλαντους μαϊντανούς που έκαναν πρωϊνάδικα, αντι-ενημερωτικές εκπομπές (δηλαδή κάθε φορά που έβλεπες μια τέτοια εκπομπή πήγαινες μια μέρα πίσω στον πραγματικό χρόνο) και μεσημεριανάδικα. Η ΕΡΤ 3 ήταν το κανάλι που απο την μία μπορεί να είχε αφιέρωμα στον Μπεργκμαν και απο την άλλη να σου πετάει ενα Αρναούτογλου για να αντισταθμίσει το καλό. Ανάμεσα σε αυτά τα τραγιλίκια εμφανίστηκε και ένα άλλο φρούτο την Υπερβορέα  ο Ευτύχης (Δυστύχης) Μπλέ(χ)τσας.

Ο Μπλέ(χ)τσας είναι το στύλ του "θετικοενεργά" όπως ο Αρναούτογλου,δηλαδή ο τύπος του ανθρώπου που είναι συνεχώς  με ενα νευρικό χαμόγελο, λέει  χαζά αστεία που γελάει μόνος του, τραγουδάει σε επίπεδο Κακοφωνίξ και ασχολείται με τα πάντα (αποτυχημένα). Δεν είναι κακό να είναι κάποιος θετικός,αλλά νομίζω οτι εάν κάποιος πληρωνόταν αυτήν την περίοδο με τα λεφτά που παίρνει Μπλε(χ)τσάς  για να παίζεις κιθάρα και να μαγειρεύεις περίεργα φαγητά. 


Όπως αυτή η ομελέτα φούρνου που μοιάζει σαν ψημένος εμετός κάποιου που είχε φάει χωριάτικα λουκάνικα  μαζί με ξυνόγαλο και πιπεριά φλωρίνης(ειλικρινά όποιος έχει φάει στον στρατό ομελέτα φούρνου δεν τρώει ξανα).




Αριστερά το πιάτο ονομάζεται "Ότι έβγαλα απο το φίλτρο του χορτοκοπτικού το πρωί" ενώ το δεξί πιάτο ονομάζεται "Αλμπίνο χελώνα που πάτησε πολυαξονικό 100 τόνων φορτωμένο με γουρούνια".



Ενω απο άλλους σεφ,ακόμα και απο τους πιο αχώνευτους όπως Σκαρμούτσος, μαθαίνεις δυο τρια πράγματα στον Μπλε(χ)τσά  οι συνταγές  δεν σε πείθουν να τις δοκιμάσεις εκτός εαν έχεις λεφτά για πέταμα ή θέλεις να διώξεις κάποιον απο το σπίτι σου. Οι συνταγές του θυμίζουν εργένη που απεγνωσμένα προσπαθεί να μαγειρέψει κατι πέρα απο μακαρόνια βραστά για το ραντεβού που θα έρθει σε μια ώρα απο το σπίτι του.

(Αξιομνημόνευτος ειναι ο γάτος στο παράθυρο της Κουζίνας που έχει κλειδώσει ο Μπλε(χ)τσας και ανα περιόδους παει και τον χαιρετάει χτυπώντας εκνευριστικά το τζαμάκι.Φήμες λένε οτι μια φορά που ο Μπλε(χ)τσας άνοιξε το παράθυρο ο γάτος έπαιξε τρίλιζα με τα νύχια του πανω στο κούτελο του Μπλε(χ)τσα). 
Ο Μπλε(χ)τσας είναι αφιερωμένος στην Αθηνά Κ που θα ήθελε να του τραβήξει ενα Χ με οξυγονοκόλληση στην μάπα.
SHARE

Guy Grand

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου